რთველი

Blog Rtveli

მათთვის, ვინც არ იცის, რთველი არის ყურძნის კრეფის ტექნიკური პროცესი საქართველოში,
რომელიც ტარდება წელიწადში ერთხელ – შემოდგომაზე.

ბევრ ადამიანს სურს მონაწილეობის მიღება ამ ღონისძიებაში, რადგან ეს გასართობ პროცესად ითვლება. XXI საუკუნეში ღვინო მზადდება მექანიკური პრესის გამოყენებით, მაგრამ ზოგჯერ ტრადიციული გზითაც – ფეხით დაწურვის მეთოდით. ადრეული ჯიშები იზრდება კახეთში.

ამ რეგიონში რთველი იწყება ყველაზე ადრე. აგვისტოს ბოლოდან უკვე შეგიძლიათ დააკვირდეთ მწიფე ყურძენს, რომელიც უკვე მზადბ არის დასაკრეფად.


სექტემბრის დასაწყისიდან, შეგროვების პროცესი თანდათან იზრდება. სექტემბრის შუა რიცხვებში
იწყება მასიური რთველის ღონისძიება მთელ კახეთში და უკვე სექტემბრის ბოლოს ხდება
დარჩენილი ნაწილის შეგროვება.

10 ოქტომბრიდან იწყება ყურძნის კრეფა ქართლსა და რაჭაში.

გაზიარება:

ასევე იხილეთ