- დადასტურებულია, რომ ღვინის წარმოება საქართველოში დაიწყო 8 ათასწლეულის წინ.
- არსებობს 2500 ყურძნის ჯიში, აქედან 500 საქართველოს ეკუთვნის.
- არსებობს მხოლოდ სამი ტექნოლოგია ღვინის წარმოებისთვის. კახური, ევროპული და
რაჭა-ლეჩხუმის ტექნოლოგია - ღვინის დასამზადებლად იყენებენ ქვევრს – დიდი თიხის დოქი, რომელიც ჩამარხულია
მიწაში. ეს არის ყველაზე იდეალური ტემპერატურა ღვინის დამზადებისთვის. - UNESCO-მ ქვევრი კულტურულ მემკვიდრეობად აღიარა.
- ბევრი ადამიანი ფიქრობს: რაც უფრო ძველია ღვინო, მით უფრო უნიკალურია. ეს არის
მითი! საქართველოში არსებობს ღვინის სახეობები, რომლებიც დროთა განმავლობაში
კარგავენ დახვეწილ გემოს. - წითელი და თეთრი ღვინოების გარდა, საქართველოში არის ვარდისფერი, ნარინჯისფერი,
შავი და მწვანე ღვინოები. - ყველაზე სასარგებლოდ ითვლება წითელი ღვინო, რადგან ის ზრდის ჰემოგლობინს.
- ყურძნის წვენს არ აქვს ფერი. ღვინოს ფერს აძლევს ყურძნის ქერქი.
- ყველაზე ძვირადღირებული ღვინო საქართველოში არის უსახელაური, რადგან ეს ღვინო
ყურძნის უიშვიათესი ჯიშისგან მზადდება.
რთველი
მათთვის, ვინც არ იცის,